Doğal Dağılım Yasası ve Faşizm

http://www.harunyahya.org/kitap/hy_fasizm/res/1.jpg
Kapitalizm, kendi ideolojisine göre devlet müdahalelerinden sıyrılmış rasyonel girişimcilerin etkinliğini gerektirir. Sistemin üzerine bina edildiği serbest rekabetin eğilimi, emeğe emeğin yarattığını, kapitalistlere sermayenin yarattığını vermektir. Velhasıl kapitalizmin çevrelediği herkese bir pay, herkese bir rol ve ödül veren doğal dağılım yasası...

Oysa bu durum, pratik hayata böyle terüme edilmemiştir. Kapitalizmin devletin etkin rolü ve müdahalesi olmadan gelişip gelişemeyeceği sorusunun herkesçe bilinen yanıtı, pratiği yansıtır. Sistem derin krizlerle boğuştuğu, sisteme muhalif örgütlü hareketlerin ilerleyişi bir tehdit yarattığında, kapitalistler de kendi çıkarları için hareket eden merkezi bir otoritenin, bir şiddet tekelinin gereğini görüyorlar. Böylece doğal dağılım yasasının ateşli savunucuları faşizme sığınırlar.

Kapitalizm, sisteme muhalif hareketler seslerini yükseltmeye başladıklarında, kurtuluşu faşizmi yardıma çağırmakta arar. İtalya'da da(Mussolini'nin faşizmi, kapitalizmi desteklemeye yönelik bilinçli bir yapılanma değildi belki ancak sonucu bu oldu), Almanya'da da olan tam olarak budur. Ancak faşizmin de sorunları çözmesi beklenemez. Zira iktisadi açıdan temelde hiçbir şey değişmemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder