Milli Gelir Nedir? Ne Değildir?

Türkiye yüzde 458,4 artış oranıyla, Lüksemburg ve İrlanda’nın ardından Avrupa’da kişi başına milli gelirini en çok artıran 3’üncü ülke oldu. 
Milli gelirin tanımı kısaca şöyledir: Bir yılda üretilen mal ve hizmetlerin bütününün net değerine milli gelir denir. Ancak dikkat edilmesi gereken, milli gelirin toplumu oluşturan bireylerin gelirlerinin toplamından farklı, üretici faaliyet sonunda elde olunan gelirlerin toplamına eşit olmasıdır. Bu bağlamda, milli gelir rakamları ile ekonominin gidişatına dair çıkarımlar yapılmak isteniyorsa, milli gelir hesabının nasıl yapıldığı, bu hesaba nelerin dahil edildiği ya da edilmediği son derece önem kazanıyor. Zira belli oranda bir milli gelir artışı her zaman aynı oranda refah artışı ya da istihdam yaratmadığı gibi, küçülme de aynı oranda bir refah kaybı yaratmayabilir.

Reklam harcamaları, savaş harcamaları, silah tüketimi azaldığında milli gelirde bir azalma olabilir ancak bunun refah düzeyinde bir azalma yaratacağı söylenemez. Aksi yönde, örneğin trafik sıkışıklığı önlenebilirse, yakıt tüketimi azalacağından milli gelir düşebilir ancak insanların refahında bir artış olacağı açıktır.

Son bir not: Milli gelirin ne anlama geldiği konusunda önemli olan, rakamların ne söylediği değil, rakamlarla ne söylendiğidir...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder